Programma's

08. Lokaal ondernemerschap

Wat waren de ontwikkelingen?

Regio en U10/U16
Op economisch gebied zoeken wij via de Bestuurstafel Economische Positionering in U10-verband steeds afstemming met buurgemeenten. Door samen te werken op het gebied van werklocaties en andere economische initiatieven, kunnen we voordelen behalen voor onze gemeente en de bredere regio. Dit komt vooral tot uiting in de ramingen voor bedrijventerreinen en (provinciale c.q. landelijke) regelingen waarbij aangesloten kan worden. Denk hierbij aan het Koopstromenonderzoek en SPUK- regeling (SPUK betekent Specifieke Uitkering) op het gebied van duurzaamheid.

Evaluatie marktverordening en marktgelden, standplaatsenbeleid
Halverwege 2023 heeft de gemeente in samenwerking met de Marktcommissie Utrechtse Heuvelrug een start gemaakt met het opstellen van een nieuw inrichtingsplan.

Gastvrijheid
De gemeente en regiogemeenten hebben samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei en haar regiopartners actief ingezet om door middel van acties, campagnes en initiatieven bij te dragen aan duurzaam toerisme en recreatie. De balans tussen natuur en bezoek stond centraal.

De gemeente heeft verder gewerkt aan het speerpunt de vitalisering van de recreatieterreinen. De gemeente is betrokken bij de aanpak vakantieparken van de provincie. Hier vinden onderzoeken en pilots plaats op de thema’s economisch-recreatief, ruimtelijke en veiligheid.

De recreatieterreinen opgenomen in het Bestemmingsplan Recreatieterreinen zijn gecontroleerd door de Veiligheidsregio Utrecht op bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid voor de brandweer. Verder zijn we samen met de provincie gestart met het voorbereiden van het project ‘Verduurzaming recreatieterreinen en congreslocaties’.

Pilot verblijfsrecreatie

De pilot verblijfsrecreatie vanuit de provincie, is gecontinueerd. Voor onze gemeente gaat het om twee locaties: RCN Het Grote Bos en De Maarnse Berg.

Routes en paden
Het Routebureau Utrecht, die de routes voor onze gemeente beheren en promoten, heeft een start gemaakt met het ontwerp van het wandelnetwerk Utrecht-Oost in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ook is gestart met de revisie van het fietsknooppuntennetwerk. Samen met verschillende partijen hebben we gekeken naar de bestaande routestructuren waarbij we rekening hebben gehouden met de zonering. Daar waar gewenst zijn routes verlegd of aangepast.

Uitvoeringsprogramma

Versterking vitaliteit dorpscentra
De gemeente heeft zich ten doel gesteld om de vitaliteit van dorpskernen te behouden en te versterken. Om dit te bereiken zijn in de centra van Doorn, Driebergen en Leersum zo genoemde ‘Kom in Actie Trajecten’ uitgevoerd onder de vlag van De Nieuwe Winkelstraat. De acties van deze trajecten zijn vervolgens onderverdeeld in de activiteiten van het centrummanagement en het onlangs gestarte project Herstellen, Opknappen & Vergroenen Winkelcentra. Voor de (middel) lange termijn doelen is samengewerkt binnen het programma Vitale Dorpskernen en de te vervaardigen centrumvisies, waarvan een start is gemaakt met de centrumvisie Driebergen. De inwoners zijn uiteraard bij deze processen actief betrokken.

Horecabeleid
Er is gestart met het opstellen van een Horecavisie & Terrassenbeleid.


Bedrijventerreinen
Stichting CLOK (een onafhankelijke kennisnetwerkbeweging die de lokale en regionale economie in Nederland helpt versterken) heeft voor de gemeente een voorstel ontwikkeld om toekomstbestendige bedrijventerreinen te realiseren. Het hoofddoel is de organisatiegraad op de terreinen te versterken, waardoor bedrijven gezamenlijk aan diverse thema’s kunnen werken zoals; veiligheid, verduurzaming en energievoorziening. Het uiteindelijke resultaat omvat een meerjarig werkplan per terrein, dat diverse thema's beslaat en wordt gedragen door zowel ondernemers als de gemeente.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

934

0,6 %

237

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 16:07:27 met de export van 05/28/2024 16:04:47