Programma's

04. Omgevingskwaliteit

Wat waren de ontwikkelingen?

Invoering Omgevingswet
Op 1 januari 2024 zijn zowel de Omgevingswet als de wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor nieuwbouw in werking getreden. De ‘techniek’ van de invoering, voor zover we daar zelf invloed op hebben, is op orde. In de komende maanden verleggen we de focus naar de andere manier van werken die de wet vraagt, de dienstverlening rond de inwerkingtreding en de overdracht van programma naar de lijn. Het Digitaal Stelsel (DSO) en de nog in te richten noodzakelijke functionaliteiten aan de gemeentelijke softwarekant blijven een uitdaging en daarmee een risico.

In de decembercirculaire zijn extra middelen ontvangen voor de Omgevingswet. In deze jaarrekening wordt voorgesteld om de middelen van € 323.000 als resultaatbestemming toe te voegen aan het budget 2024 voor de Omgevingswet.


Mariniersterrein Doorn

Er wordt uitvoering gegeven aan de aanvullende overeenkomst over het vertrek en de herbestemming van de marinierskazerne. Dit doet de gemeente samen met de provincie Utrecht en Rijksvastgoedbedrijf. Het doel is om tot een definitief ontwikkelingskader te komen. De verhuizing van de marinierskazerne is naar achter geschoven (2031) ten opzichte van eerdere planningen.

Cultuurhistorische Waardenkaart
In het laatste kwartaal van 2023 is een start gemaakt met het gereed maken voor besluitvorming van de Cultuurhistorische Waardenkaart.

Monumenten en Duurzaamheid
In 2023 is het beleid voor zonnepanelen op monumenten aangepast en hiermee versoepeld. Hierover zijn informatieavonden gehouden.

In 2023 is het project kerkenvisie opgestart, om tot een overzicht te komen van de als zodanig gebouwde gebedshuizen en de toekomst hiervan, in samenwerking met de kerkgenootschappen. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk onderdeel.

Eigenaren van monumenten zijn in brede zin geadviseerd over mogelijke verduurzamingsmaatregelen, zowel op locatie als vanuit het gemeentehuis. Zo is er een tentoonstelling te zien geweest in het Cultuurhuis over duurzaamheid bij monumenten.


Huisvesting Politie Landelijke Eenheid
Uit het haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat de huidige plannen niet inpasbaar zijn. De Landelijke Eenheid beraad zich op een andere oplossing.

Wonen
Er is een vernieuwde Woondeal voor de regio U10 ondertekend met minister De Jonge. In 2023 zijn er 133 reguliere woningen gerealiseerd en 34 zorgwoningen.

Na een evaluatie van de starters- en blijverslening is in 2023 besloten niet meer verder in te zetten op de blijverslening. De starterslening blijft wel van kracht.

Er is gestart met de Woonzorgvisie 'Samen leven en zorgen op de Utrechtse Heuvelrug'. Wonen is een belangrijk sturingsmechanisme bij het in standhouden van de vitaliteit en leefbaarheid van de dorpen. Hoofdlijnennotitie woonzorgvisie is vastgesteld

Duurzame groei
Ter uitwerking van de omgevingsvisie zijn twee omgevingsprogramma’s gestart: Vitale Dorpen en Buitengebied in balans. Participatie en monitoring maken daar deel van uit.

Uitvoeringsprogramma

Wonen
In 2023 zijn de formatieplekken op wonen volledig ingevuld en kan wonen na vaststelling van de Woonzorgvisie gaan werken aan de slag met de uitvoeringsagenda voor wonen.

De Woonzorgvisie 2024-2029 is opgesteld en is aanvang 2024 voor  besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Per 1 juli 2023 is de Huisvestingsverordening regio Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug door de raad vastgesteld. Diverse verwachte aanpassingen van de Huisvestingswet zijn pas per 1 januari 2024 opgenomen in de wet waaronder een wijziging in de mogelijkheid van toepassen van lokale binding. De vastgestelde Huisvestingsverordening wordt om die reden in 2024 geactualiseerd om nieuwe wettelijke mogelijkheden in de verordening op te nemen.

In 2023 zijn tot slot conform het uitvoeringsprogramma locaties in beeld gebracht voor het plaatsen van flexwoningen. Er is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar locaties waar flexwoningen gerealiseerd kunnen worden. Hier zijn vier locaties uitgekomen. Bij de locatie Bijenlaan in Leersum is op initiatief van Heuvelrug Wonen (thans Nabij Wonen) een eerste informatieavond voor de omwonenden gehouden.

Er zijn ook zaken uit het uitvoeringsprogramma niet uitgevoerd. Anders dan voorgenomen is er nog geen beleid opgesteld voor diverse creatieve mogelijkheden om de woningvoorraad uit te breiden zoals bijvoorbeeld met pré-mantelzorgwoningen, splitsen van woningen en kamerbewoning. Door onvoldoende ambtelijke capaciteit bij wonen is het niet gelukt om de diversiteit aan creatieve mogelijkheden verder uit te werken in concreet beleid en mee te nemen in het lopende traject van de Woonzorgvisie. Dit is tevens de verklaring waarom niet het volledige budget dat ter beschikking stond is benut.

Natuur en Landschap
In 2023 heeft de gemeente de formatie op natuur en landschap in lijn met ambities en opgaven gebracht en is begonnen met de uitvoering.

Er is een start gemaakt met het opstellen van bomenbeleid en het actualiseren van het groenstructuurplan, waarin opgaven op het gebied van biodiversiteit en klimaat worden opgenomen. In deze beleidsdocumenten worden ook de kaders voor de inrichting, onderhoud en beheer van groen in de openbare ruimte gegeven. De gemeente heeft initiatieven die bijdragen aan een groenere en klimaatadaptievere gemeente ondersteund met financiële bijdragen middelen en capaciteit. Op de intaketafel en omgevingstafel toetsen adviseurs ingediende ontwikkelingen aan de ambities, kaders en opgaven voor natuur en landschap, zoals de richtlijnen van de lokale adaptatiestrategie. Aan de hand van deze advisering en kaders is Staatsbosbeheer begonnen met de aanleg van 37.000 bomen bij Park Broekhuizen. is er 2,5 ha bos bij Doorn in voorbereiding en zijn er bij bomenhub Zonheuvel minstens 15.000 boompjes uitgedeeld.

Regionaal en provinciaal werkt de gemeente samen in programma’s en overleggen. Er is inbreng gegeven bij het opstellen van het provinciale Utrechtse Uitvoeringsprogramma Landelijk Gebied (UPLG) zodat deze aansluit bij onze Omgevingsvisie en het uitvoeringsprogramma. De gemeente neemt actief deel in de gebiedsprocessen die in het kader van het UPLG in 2023 zijn opgestart.

Het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) start een pilot over agrarisch ondernemen met een aangepast waterpeil waaraan de gemeente deelneemt.

Met de deelname in de Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Stuurgroep Kromme Rijnlandschap werkt de gemeente aan meer concrete uitvoering, zoals het stimuleren van kruidenrijke graslanden en een zonering van recreatie.

De gemeente neemt deel in het provinciale platform Kleine Landschaps Elementen (KLE). Om het herstel van KLE nog meer te stimuleren zijn de leges voor KLE afgeschaft en is een begin gemaakt met een gemeentelijke subsidieregeling. De legesvrije kleine landschapselementen zijn een voorbeeld voor provincie en andere gemeenten.

Dierenwelzijn
De gemeente zette steviger in op een goede en continue borging van de wettelijke taken op het gebied van dierenwelzijn en stelde daarvoor conform het uitvoeringsprogramma "Groen en Duurzaam Doen!"een beleidsmedewerker dierenwelzijn aan. De gemeente heeft de voor de gemeente relevante wetgeving in kaart gebracht en geconstateerd dat deze taken allen worden uitgevoerd. Daarnaast startte de gemeente met het ontwikkelen van een integraal beleid voor dierenwelzijn.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

3.483

2,2 %

85

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 16:07:27 met de export van 05/28/2024 16:04:47