07. Duurzaamheid

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

1

In stand houden en verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving

1.1

Toetsen en verlenen van WABO-vergunningen en toezicht houden en handhaven in het kader van WABO- en Activiteitenbesluit.

In 2023 heeft de ODRU in opdracht van de gemeente Wet algemene bepalingen Omgevingsrecht (WABO-) vergunningen en meldingen afgehandeld. In het kader van WABO en het activiteitenbesluit is toezicht gehouden en gehandhaafd, overeenkomstig onze wettelijke taken

1.2

Implementatie, verbetering en uitvoering milieuadvisering door ODRU en duurzame gebiedsontwikkeling bij kansrijke projecten.

Er is voor diverse plannen en projecten een integraal milieuadvies uitgebracht. Ook is er meegewerkt aan het vormgeven van het initiatievenproces onder de Omgevingswet.

1.3

Het verzorgen van natuur en milieueducatie (voorlichting, communicatie en educatie).

In 2023 zijn aan 13 scholen (2655 leerlingen) geleverd: 37 leskisten, 27 natuur-in-de-klaspakketten, 16 excursies (incl. 9 lessen Boerderij in de Kijker) en 5 projecten. 1 groep deed mee aan het nieuwe educatieve project 'HeuvelrugWijs', waarbij de klas een dagdeel op pad gaat met twee HeuvelrugWijzers en de geheimen van NP. In het kader van het thema Biodiversiteit kregen alle scholen het boek 'Soortenschat' cadeau. Hierbij is voor alle leerkrachten een online inspiratiebijeenkomst georganiseerd in samenwerking met de auteur. 15 groepen zijn naar aanleiding hiervan aan de slag gegaan met het project 'Maak je eigen soortenschatkamer'.

2

Het realiseren van een klimaatneutrale gemeente

2.1

Toetsen en handhaven van duurzaam en energiezuinig bouwen en van energiemaatregelen bij bedrijven.

Er is gewerkt aan beleid voor duurzaam bouwen en er is meer capaciteit om de eisen voor duurzaam bouwen te toetsten. Door de ODRU is toezicht gehouden op de energiebesparings- en informatieplicht voor bedrijven en de Energielabel C-verplichting voor kantoren.

2.2

Faciliteren van initiatieven voor duurzaam opwekken elektriciteit.

Er zijn twee initiatieven voor zonnevelden (totaal 23,5 hectare) vergund. De gemeente onderzoekt samen met Rijkswaterstaat de mogelijkheden voor een zonnelint langs de A12 en sloot hiervoor een intentieovereenkomst. Alle bedrijven in de gemeente hebben een adviesaanbod ontvangen van de gemeente voor zon op dak.

2.3

Activiteiten die bijdragen aan minder energieverbruik faciliteren/stimuleren.

De gemeente blijft het eigen vastgoed en wagenpark verduurzamen.

2.4

Wijkaanpakken om te komen tot een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Er zijn twee nieuwe duurzame wijken opgestart. Totaal loopt het project in vier wijken.

2.5

Samenwerken in RES U16 verband conform het regionaal uitvoeringsprogramma RES.

De samenwerking in RES U16 verband is voortgezet en er is op regionaal niveau gewerkt aan de invulling van de RES opgave.

3

Het realiseren van een duurzame en klimaatneutrale organisatie

3.1

Verduurzamen van gemeentelijk inkoop- en terreinbeheer.

Bij groenbeheer en inrichting van de openbare ruimte is bewust gekozen duurzaamheid en circulariteit integraal te verwerken in de bestekeisen. Het gemeentelijk wagenpark wordt verduurzaamd.

4

Het voorkomen van uitputting van grondstoffen

4.1

Het gescheiden inzamelen voor recycling en hergebruik van huishoudelijk afval.

Van het huishoudelijk afval is 74% gescheiden ingezameld voor recycling en hergebruik.

Verbonden partijen in dit programma

Wereldkidz

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 16:07:27 met de export van 05/28/2024 16:04:47