06. Sociale basis

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

In de dorpen voelt iedereen van jong tot oud zich thuis omdat er ruimte is voor veilig opgroeien en ontplooien, ontmoeting, gastvrijheid, meedoen, omzien naar elkaar en toekomstgericht wonen.

1.1

(Preventieve) algemene voorzieningen versterken  op het gebied van wonen, gezondheid, zorg, welzijn en gezinsfinanciën.

In 2023 is er een plan van aanpak geschreven voor de uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord. In dit plan staat hoe de middelen van de Brede SPUK ingezet gaat worden voor welzijn en gezondheid. Dit moet de samenwerking tussen diverse activiteiten verder versterken.
De GGD regio Utrecht voerde voor de gemeente diverse taken uit om gezondheid en gelijke kansen te bevorderen.

1.2

Ontmoeting in de dorpen bevorderen.

In 2023 heeft de gemeente diverse subsidies verstrekt die ontmoeting in dorpen bevorderen, bijvoorbeeld voor inlopen, koffie-ochtenden en eet-initiatieven. Ook hebben de sociaal makelaars de opdracht om inwonersinitiatieven en ontmoeting in de dorpen te stimuleren. Zij doen dit door periodiek overleggen te organiseren voor vrijwilligers- en maatschappelijke initiatieven.

1.3

Mantelzorgers ondersteunen.

Mantelzorgers konden in 2023 met (hulp-)vragen terecht bij Stichting Sociale Dorpsteams. Er is subsidie aan Humanitas verstrekt voor het organiseren van een mantelzorggespreksgroep. De sociaal makelaars organiseerden een aantal keer een mantelzorgplatform. Ook zijn er diverse activiteiten geweest rondom de Week van de Mantelzorg. Er werden gesprekken op de markt gevoerd om met mantelzorgers in gesprek te komen. Ook werden er presentjes uitgedeeld. Mantelzorgers hebben ook een presentje via de post toegestuurd gekregen.
Er zijn dit jaar 522 mantelzorgcomplimenten verstrekt.

1.4

Vraag en aanbod vrijwilligers bij elkaar brengen en initiatieven vanuit de dorpen faciliteren.

In 2023 is er een nieuw vrijwilligersplatform gelanceerd om vraag en aanbod van vrijwilligers beter te faciliteren. Dit gebeurt op www.heuvelrugdoet.nl. Daarop stonden in 2023 80 organisaties geregistreerd en had de website ruim 11.000 unieke bezoekers. De vrijwilligerscoördinator van het Sociaal Dorpsteam gaf inwoners en organisaties informatie en advies over vrijwilligerswerk. Daarnaast vond er een fysieke vrijwilligersmarkt plaats en is er een communicatiecampagne geweest om vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen, onder andere via poster, abri's en podcasts.

1.5

Zorgen dat alle inwoners onbeperkt mee kunnen doen (inclusief).

De gemeente werkt samen met Art.1 Midden Nederland. Dit is het onafhankelijke expertise en adviescentrum voor gelijke behandeling en bestrijding van discriminatie & uitsluiting voor inwoners uit de provincie Utrecht.
Bij de speeltuin in het  Ludenbos Driebergen plaatste de  gemeente een pictogrammenbord voor kinderen zodat de speeltuin inclusiever wordt.

1.6

Voldoende woningen bieden voor mensen met een laag inkomen en/of een specifieke woonbehoefte. (zie programma 4).

1.7

Voldoende arbeidsplaatsen bevorderen  voor mensen met grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

In 2023 wordt op verschillende wijze gewerkt aan  arbeidsplaatsen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Via BIGA worden inwoners zo mogelijk geplaatst op reguliere werkplekken met intensieve begeleiding en ook binnen het eigen werkbedrijf zijn arbeidsplaatsen.
Er werd in 2023, door stichting het sociaal dorpsteam ook een stap gemaakt om organisaties meer bewust te maken wat het inhoud inwoners met een afstand tot arbeidsmarkt te ontvangen en werk (betaald/onbetaald) te bieden.

1.8

Stimuleren van activiteiten die bijdragen aan de gezondheid van inwoners, de leefbaarheid en sociale samenhang in de dorpen

De gemeente heeft in 2023 diverse subsidies verstrekt die bijdragen aan deze doelen.

2

Jongeren groeien op in een geborgen veilige omgeving die aantrekkelijk is om in te (blijven) wonen.

2.1

Jongeren betrekken bij beleid dat op hen gericht is.

De gemeente organiseerde de jaarlijkse jeugdgemeenteraad met groep 7/8 van drie basisscholen. Scholieren presenteerden in de raadszaal hun plan waarbij het beste ( winnende plan) een bedrag krijgt om het plan te realiseren.  In 2023 won CBS De Sterrenboog.

2.2

Activiteiten gericht op de veiligheid vergroten  van jongeren thuis, op straat en rond scholen.

Jongerenwerkers en jongerencoaches waren aanwezig op scholen en op straat. Er zijn verschillende preventieve projecten uitgevoerd in wijken waar jeugdproblematiek aan de orde was. Ook is de gemeente samen met partners in de dorpen gestart met het voeren van een preventief jeugdoverleg.   

2.3

Het bieden en stimuleren van activiteiten voor jongeren, onder andere in jongerenruimtes.

De RDWI is in 2023 gestart met de pilot jongeren schulden vrij, waarbij jongeren (gedeeltelijk) schulden kunnen aflossen op een alternatieve manier, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding, cursus of het doen van structureel vrijwilligerswerk. Het Regionaal actieplan Jeugdwerkloosheid (op arbeidsmarktniveau) zet zich in jongeren te stimuleren te (blijven) leren en werken, jongeren gelijke baankansen voor een duurzaam toekomstperspectief te bieden en biedt jongeren daartoe verschillende handvatten en activiteiten. Binnen dit plan werden ook een aantal jongeren in 2023 begeleid via coaching, daarbij worden bijvoorbeeld verschillende activiteiten ondernomen, onder andere om te ontdekken waar iemand zijn ambities, talenten en passie ligt.

2.4

Meer betaalbare woningen creëren voor jongeren (zie programma 4).

3

De jongeren in onze gemeente redden zich op hun 23e zelfstandig in de maatschappij.

3.1

Doorontwikkelen van basishulp.

De gemeente versterkte de preventieve inzet op jeugdhulp onder meer via Kansrijke Start en de inzet van jongerencoaches. Er is een actieplan opgesteld om schade te beperken bij kinderen in (echt)scheidingssituaties en de Sociale Dorpsteams boden laagdrempelig opvoedondersteuning.

3.2

Versterken van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp.

Met de inzet van jongerenwerkers op voortgezet (speciaal) onderwijslocaties en schoolconsulenten op alle scholen werkte de gemeente aan een laagdrempelige en preventieve samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Daarnaast is een regionale projectleider gestart voor het verbeteren van de aansluiting onderwijs en jeugdhulp.

3.3

Uitvoeren van het onderwijsachterstandenbeleid.

De gemeente heeft uitvoering gegeven aan haar onderwijsachterstandenbeleid door middel van diverse maatregelen, zoals het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie, samenwerking met maatschappelijke organisaties en het stimuleren van ouderbetrokkenheid. De gemeente heeft een uitvoeringsagenda opgesteld.  

3.4

Toezien op de kwaliteit van de kinderopvang.

De GGDrU heeft het afgelopen jaar de inspecties uitgevoerd.

3.5

Opstellen van een nieuw integraal onderwijshuisvestingsplan.

Onder begeleiding van een extern bureau werkte de gemeente samen met de schoolbesturen aan het nieuwe IHP. De raad is geïnformeerd over de voortgang.

4

Inwoners (meer) laten bewegen.

4.1

Inzet van Brede combinatieregeling.

Door Sportimpuls zijn de lopende activiteiten in 2023 in de verschillende kernen gecontinueerd. In september werd i.s.m. het landelijke platform Uniek Sporten, het Uniek Sporten Festival op het terrein van Bartimeus georganiseerd. Eind 2023 nam de gemeente afscheid van Sportimpuls als Buurtsportcoachorganisatie. Na een aanbesteding gaat de gemeente samenwerken met een andere aanbieder.

4.2

Het faciliteren van een gevarieerd en toegankelijk sportaanbod

Sportimpuls bood een aantal activiteiten aan voor kinderen met een afstand van het reguliere sportaanbod en voor senioren ter voorkomen van vereenzamen en ter stimuleren van bewegen zoals wandelgroepen. Verder heeft Sportimpuls de rol van verbinder en verwijzer ingevuld i.c.m. de Sociale Dorpsteams en lokale sport- en beweegaanbieders.

5

Cultuur zorgt voor sociale samenhang, verbinding en participatie in dorpen en gemeente breed.

5.1

Versterken van de lokale culturele structuur.

De gemeente faciliteerde inwoners en organisaties op het gebied van diverse culturele activiteiten. In 2023 faciliteerde de gemeente  ruim 35 culturele activiteiten.

5.2

Een laagdrempelige bibliotheekvoorziening in stand houden.

De bibliotheek voorzieningen worden door de gemeente in stand gehouden in 5 dorpen binnen  de gemeente.

Verbonden partijen in dit programma

GGD regio Utrecht
Stichting sociale dorpsteams Utrechtse Heuvelrug

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2024 16:07:27 met de export van 05/28/2024 16:04:47